Hvor gjemmer maur seg i huset?

 

Vanlige maurområder i hjemmet

Hvis du har funnet maur som kryper over kjøkkenbenken din eller har lagt merke til et spor av bittesmå svarte maur på badegulvet, er du sannsynligvis ikke alene. Maur går ofte inn i hjemmene i de varmere månedene på jakt etter vann og mat, noe som gjør dem til Norges mest vanlige skadedyr. Med sommersesongen over oss, er det den perfekte tiden for å lære om de vanligste maurinfiserte områdene i et hjem og hvordan du unngår en uønsket angrep.

I en fersk undersøkelse blant skadedyrfagfolk over hele landet, er kjøkken og bad spesielt utsatt for maur.

Kjøkken

Det er nok ingen overraskelse at kjøkkenet er et favorittsted for maur. I tillegg til tilgang på mat, gir vasken en vannkilde som maurene trenger for å overleve. Hvis du er slapp med å rydde opp i smuler og søl med en gang, kan det hende du inviterer maur inn. Her er noen tips for å holde maur ute av kjøkkenet ditt:

  • Oppbevar søte stifter som sukker, sirup og honning i gjenlukkbare plastbeholdere, og skyll for å fjerne klissete rester. Du kan også plassere et laurbærblad i tørrvarebeholdere for å holde maur unna. Den skarpe lukten av urten frastøter maur og andre vanlige skadedyr.

 

  • Rydd opp fettsøl fra overflater og gulv så snart de oppstår.

 

  • Tomme juice- eller brusbeholdere bør vaskes før de resirkuleres eller kastes. Og sørg for at du tar ut søppel regelmessig.

 

  • Sjekk fruktskålen – moden frukt vil tiltrekke seg maur.

 

  • Legg merke til når vann samler seg i vasken og renner rundt kranen.

 

  • Hvis du har kjæledyr, sørg for å plukke opp matrester og rengjør bollene regelmessig.

 

Baderom

Områder rundt huset med overflødig fuktighet er kjent for å tiltrekke seg maur, så bad kan være utsatt for angrep. Stokkmaur bygger for eksempel ofte reir i fuktige områder, for eksempel bak bad eller under vasker. For å forhindre angrep på badet bør huseiere:

  • Inspiser vasker, toaletter og kar med jevne mellomrom for lekkasjer eller drypp.

 

  • Gi badet en dyprengjøring ved å skrubbe gulvene med et desinfiserende rengjøringsmiddel og vaske innsiden av skuffene med varmt såpevann.

 

  • Sjekk at sjampo, lotion og såpeflasker er sikre og at det ikke har sølt innhold fra beholderne.

 

Andre vanlige gjemmesteder

Maur kan lett finne veien innendørs gjennom de minste sprekker, så andre områder av hjemmet er også vanlige gjemmesteder. Undersøkelser viser at maur også finnes i følgende områder:

  • Innervegger (73 %)

 

  • Soverom (61 %)

 

  • Stuer (60 %)

 

  • Kjellere (54 %)

 

  • Klimaanlegg og oppvarming (37 %)

 

For å forhindre at maur finner en vei inn, må huseiere håndtere skadedyr på utsiden av hjemmet. Eksperter anbefaler å forsegle sprekker med silikonmasse, reparere hull i vindus- og dørskjermer, bytte ut teppe, fikse løs mørtel rundt kjellerfundamenter og vinduer, og holde trelemmer trimmet utenfor hjemmet.

Maur anses som en av de vanskeligste skadedyrene å kontrollere, sammen med veggedyr, fordi kolonier ofte har tusenvis av medlemmer. Hvis du ser maur inne i hjemmet ditt, er det viktig å kontakte en autorisert skadedyrspesialist for å inspisere og behandle problemet. For mer informasjon, se denne videoen om områder i hjemmet som maur ofte angriper.

 

Leave a Comment