Mus og rotter i hus

Rotter og mus skader

Rotter og mus forårsaker betydelig skade på samfunnet vårt i dag.  De har en utrolig tilpasningsevne til oss mennesker og trives i våre hjem og bygninger. Hvis du får mus eller rotter i hus, vil den potensielle skaden være stor. Problemer som vannlekasjer og i verste fall brann kan være noen av konsekvensene. I tillegg kan rotter bære bakterier som kan overføres til mennesker. Behovet for å forhindre slike problemer i bygningene våre er derfor større enn noen gang.

Det finnes mange forskjellige metoder for bekjempelse av rotter og mus. Gift, feller, smarte feller og andre metoder brukes ofte. Brunrotten (Rattus norvegicus) har en utrolig evne til å tilpasse seg forskjellige miljøer og har spredd seg rundt i verden og den trives ofte i nær kontakt med mennesker.

Tilgang på mat

Det er derfor viktig å hindre tilgang til mat, samt for å sikre bygningen slik at dyr ikke kommer inn. Dyr som kommer inn i hjemmene kan ofte bekjempes med klappfeller. Den beste måten å unngå problemer i huset er å ha et tett hus, slik at du ikke blir vert for rotter eller mus. Vi har mange års erfaring med å sikre bygg, og vi kan tilpasse løsninger for de aller fleste bygninger for å unngå denne typen problemer. Vi tilbyr flere metoder for å håndtere problemet, og vi skreddersyr effektive løsninger for bedrifter, næringsbygg, borettslag og eneboliger.

rotter i hus

Kjennetegn

Rotter i Norge veier vanligvis 200 500 g, og kroppslengden er rundt 18 – 25 cm. Ørene er små og hårete hele veien. Pelsfargen kan variere fra grå til brun til svart. Et kjennetegn for alle rotter er gnagertenner (fortenner). De er store, buede, veldig harde og vokser stadig. de er skarpe og slipes kontinuerlig mot hverandre mens dyret gnager. Gnagertannmerker hos brunrotter har en total bredde på omtrent 4 mm. Hullene som brune rotter lager i byggematerialer, er ofte omtrent 5cm i diameter og kantene er flisete.

Vånd forveksles ofte med rotte. Vånd kommer aldri inn i hus, men graver hull i bakken der det ødelegger plener og planter. Vånd ser litt ut som en klumpete mus med korte ben og en rund snute. Vi skiller størrelsene på husmus og skogmus fra rotte, selv om det kan være vanskelig å skille en ung rotte fra en voksen husmus. En ung rotte er alltid større enn en voksen husmus. Rotte avføring er normalt svart i fargen, men kan faktisk ha mange andre farger avhengig av hva dyrene har spist. den er stor (størrelsen avhenger tydeligvis av dyrets størrelse) og rektangulær, 1,2 – 2,5 cm lang, ofte rund i den ene enden, vanligvis skinnende svart, og kan holde seg myk i opptil et døgn. En rotte produserer vanligvis 40 – 50 av disse avføringene per dag. Rotter samler ofte avføring på spesielle steder som kalles “rottetoaletter”. Noen ganger kan avføring av andre dyr forveksles med avføring etter rotte. Dette gjelder spesielt for flaggermus og pinnsvin. Avføring fra disse skiller seg er merkbart ut i størrelse og inneholder bare insektrester. Avføring fra flaggermus smuldrer fort opp hvis du tar på den.

For å «spore» hvor rotter og mus beveger seg, kan man bruke sporingspulver. Dette kan også være nyttig for å finne ut hvilken type dyr du har med å gjøre.

 

Livssyklus og adferd

Brunrotta formerer seg hovedsakelig om våren og høsten. Svangerskapsperioden er 22 dager og kullet består vanligvis av 8 – 12 unger, men opptil 20 unger er observert. Antall kull per år er vanligvis 4 – 7. Rottene blir kjønnsmodne etter 2 – 3 måneder. Forventet levetid er vanligvis rundt et år, men kan variere sterkt avhengig av miljøforholdene. Rotter er hovedsakelig nattaktive. De steder de ofte ses på dagtid, er ofte på steder med høye dyrepopulasjoner. Stier og territorier er ofte merket med urin. De bruker luktesansen og følehorn for å finne frem. Rotter er flinke til å klatre. De kan klatre rett opp vegger hvis de ikke er for glatte, og du kan klatre kabler, tau, grener, etc. En rotte kan hoppe opp til 90cm høyt og 1 meter langt. De kan hoppe fra en høyde på 16 – 17 meter uten å skade deg selv. De graver dypt ned i bakken, slike hull og passasjer er vanligvis omtrent tre centimeter i diameter og finnes ofte i nærheten av vegger og under paller, beholdere og andre ting som. For å finne ut om hullene er aktive, kan du forsegle dem forsiktig med litt papir eller andre ting og se om det forsvinner. Rotter er veldig flinke til å svømme. Rotter kan ofte være nært knyttet til vann, og det er vanlig å finne rottereder og tunneler langs elvebredder. Rotter bygger reir. Reiret er vanligvis godt plassert på en trygg bortgjemt plass. Et trygt reir svært viktig for dyrenes overlevelse. Det er en fordel for dyrene at reiret plasseres på et varmt sted og at det også er nær mat og vann. Rottereir finnes ofte i vegger, gulv, tak, under søppel og skrap, under varmeavgivende maskiner, under paller, etc. Brune rotter graver også ofte utendørs reir. Rotter gnager for å undersøke og utforske ting, for å få mat, eller for å prøve å overvinne en hindring som en vegg. Rotter gnager opptil 2% av sin våkne tid. Tennene er skarpe og sterke og kan gnage gjennom mange materialer som tre, blyplater, vinyl, plast og porøs betong Gnagertenner til rotter og mus bøyer seg innover for å gnage. En rotte har vanligvis en rekkevidde på 8 – 30 meter fra reiret. Det er miljøet som bestemmer hvor langt dyrene beveger seg. Selvfølgelig, hvis de har god tilgang til mat, trenger de ikke å reise lange avstander. Rotter beveger seg også med menneskelig hjelp, for eksempel med varer som transporteres med bil, tog, skip, etc. En voksen rotte krever 22 – 30 gram mat hver dag. Rotter er imidlertid svært avhengige av tilgang til væske for å overleve og krever 15 – 30 ml vann daglig. Ofte får de nok væske ved å ha tilgang til avløp eller slikke kondens på rør i bygninger. Fôrinntak hos rotter skjer hovedsakelig i begynnelsen og på slutten av natten.

Neofobi og åtevegring

Rotter kan vise frykt for ukjent ny mat, nye gjenstander og merkelige lukter rundt dem. Dette kalles neofobi. Graden av neofobi varierer mye mellom forskjellige rotter. Rotter kan også vise en såkalt matvegring: en rotte som ikke vil spise noe mat/åte i det hele tatt, viser en primær vegring av åten. En rotte som har blitt syk av maten den har spist, kan senere unngå den maten. Dette fenomenet er kjent som sekundær vegring.

Rotter som skadedyr

Rotter er en av de viktigste skadedyrene i verden. Den direkte økonomiske skaden de forårsaker og dens potensial til å spre sykdom. Folk er veldig ofte redde for brune rotter, og selv om denne frykten ofte er ubegrunnet, bør den ikke overses. Bygninger er nesten alltid i konflikt med menneskelige interesser og kan forårsake betydelig økonomisk skade, spesielt i bygninger der mat lagres og produseres.

Rottegnag på strømkabler

En av de mest alvorlige skadene er at rotter ofte gnager på strømkabler, noe som kan øke risikoen for kortslutning og brann. Datakabler og telefonkabler kan også være spesielt utsatt. Rotter har atferd som ofte bringer dem i kontakt med kloakk og rusk, samt mat til mennesker og dyr. De kan utgjøre en reell risiko for menneskers helse. Rotter på skip som ankommer Norge fra utlandet kan overføre potensielt farlige sykdommer. I Norge derimot er infeksjonsrisikoen lavere og bakteriene som forårsaker diaré er trolig det største problemet, men andre sykdommer som smitter fra gnagere til mennesker overføres også årlig i Norge. Rotter kan også forårsake alvorlige allergiske reaksjoner hos noen mennesker. De kan også bite, selv om dette er sjeldent i Norge. En fuktig klut bør brukes når du rengjør bygninger der gnagere har vært, eller er tilstede. Sykdommer som overføres gjennom gnagers avføring kan forebygges ved å beskytte bygninger mot rotter og mus, og ved å lagre mat trygt. Et viktig tiltak for å redusere problemene med rotter innendørs er å forhindre at dyrene kommer inn. For å sikre et hus mot brune rotter, må alle større åpninger tettes mer enn 12 mm. I praksis er det verdt å sikre alle åpninger større enn 6mm, for da vil du også holde musene utenfor. Kjellervinduer må være intakte og ventilasjonsåpninger må sikres med sterke metallgitter. Ved kontakt med gnagere kan metallbeslag festes på undersiden av dørene for å forhindre at dyr tygger på dem. Alle vegger må være fri for hull og sprekker. Rørgjennomføringer sikres med betong, spesiell tetningsmasse eller galvanisert metall og avløp tettes med rister. Det er separate “klaffventiler” som kan monteres på avløpsrør. Husk at den rotter er fantastiske klatrere, så åpningene på toppen av bygningen må også sikres. Grener skal ikke henge over taket. I spesielt utsatte bygninger kan du feste glatte metallplater på veggen eller overflater med andre glatte materialer, f.eks.glatt lakk slik at dyr ikke kan klatre. Slike barrierer må være minst 40 cm høye og må plasseres i tilstrekkelig avstand fra veggen slik at dyr ikke kan hoppe over det. Både indre og ytre rør (f.eks. Takrenner) må sikres. Rist på takrenner bør plasseres på en slik måte at de lett kan fjernes for å fjerne blader og rusk slik at røret ikke blir tett. Rotter kan også klatre i kabler og tau, og slike installasjoner må også sikres. Før du kan sikre bygningen, må du finne ut hvordan dyrene kommer inn og hvor de er. Hvor og hvor finner dyr mat og vann. Det er også viktig å finne ut om gnagerbestander som senere kan flytte inn i bygninger kan overleve utendørs.

Et stort problem med rotter er alltid at dyrene har tilstrekkelig tilgang til mat, vann og ly. For å lykkes med en bekjempelse,​​er det nesten alltid nødvendig med en grundig rengjøring (utbedring) av området der rotter er et problem. interiøret bør rengjøres for søppel og matrester for å redusere tilgangen på mat, vann og bolig. Høyt gress og busker i nærheten av bygninger bør holdes nede eller fjernes osv. Frukten skal fjernes og komposten sikres slik at rotter ikke får tilgang til fôret. Mate fugler utendørs kan også gi gnagere tilgang til mat. Hunder og katter som mates ute, kan mate store bestander av gnagere. Å gjøre alle slike tiltak kan vise seg vanskelig i praksis, men det er viktig å implementere det når det er mulig.

Det er viktig å huske at rotter lever i et tredimensjonalt rom og at feller også bør plasseres høyt oppe og ikke bare på gulvet. Den beste fellen for rotter er den velkjente klappfellen som dreper dyret når det prøver å få åten ut av fellen. Det finnes også levende fangst feller som kan fange flere dyr samtidig. Det kan imidlertid være vanskelig å fange rotter ettersom de ofte er veldig redde for nye ting i området. Det er derfor viktig å være tålmodig og la dyrene venne seg til fellene. Bruk av limfeller er ikke tillatt.

Åtestasjoner

Plassering av en felle i en, metall åtestasjon. Klappfeller kan settes opp i åtestasjoner både som kontroll- og overvåkningstiltak. Beskyttet mot ytre påvirkninger. Hvis åtestasjonen allerede har blitt brukt i området, vil dyrene også være mindre skeptiske. Giftig kjemisk kontroll ved bruk av rottegift kan også være effektivt. Nå er det bare godkjente skadedyrbekjempere som kan bekjempe rotter og mus med gift (se www.miljodirektoratet.no). Problemet med bruk av gift er risikoen for forgiftning av andre dyr, fugler og mennesker, og at det ofte dør dyr under gulvet og i veggene, der de forårsaker store luktproblemer. I dag brukes stort sett gift som inneholder blodfortynnende midler. Disse giftstoffene får rotter til å dø av indre blødninger. Personer som håndterer slike giftstoffer, bør alltid bruke hansker. I tillegg bør åtestasjoner være sikkret og laget av hard plast eller metall. Selve åtestasjonen må festes til gulvet eller til veggen. Stasjonene må være låst slik at ingen uautoriserte personer kan åpne dem.  åtestasjoner (og feller) må ofte brukes i store mengder og settes opp sammen. Ofte kan du se at giften forsvinner fra slike åtestasjoner uten at problemet forsvinner. På denne måten er det fare for forgiftning for andre dyr og mennesker. Vi anbefaler ikke å bruke gift for å kontrollere rotter i og rundt hjem og på steder der barn er i nærheten. I de aller fleste tilfellene kan problemet løses gjennom forebygging med hygiene og sikkerhet, samt bruk av feller. Kjemiske eller mekaniske frastøtende midler har heller ikke vist seg å være spesielt effektive mot gnagere. Det er heller ingen anbefalte biologiske kontrolltiltak mot rotter.

Feller eller giftfri åte kan settes for overvåking, og hvis aktiviteten fortsetter. Ta kontakt med et skadedyrfirma for å finne ut årsaken til den mislykkede kampen.

Leave a Comment