Tysk kakerlakk i bolig

Tysk kakerlakk er et av de mest utbredte og plagsomme skadedyrene i verden. Den er en liten, lys brun insekt med to mørke striper på hodet. Den har vinger, men flyr sjelden. Den trives best i varme og fuktige områder, som kjøkken, bad og vaskerom. Den er nattaktiv, og kan spise nesten hva som helst, inkludert matrester, søppel, papir, tekstiler og døde insekter.

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk i Norge

Tysk kakerlakk er ikke en naturlig del av den norske faunaen. Den har blitt innført til Norge gjennom menneskelig aktivitet, og kan spre seg raskt hvis den får fotfeste i en bygning. Det er flere måter at tysk kakerlakk kan komme inn i huset på, for eksempel:

  • Ved å bli med i bagasjen, klærne eller skoene til personer som har vært i områder hvor kakerlakker er vanlige, som tropiske eller subtropiske land. Dette kan skje både ved feriereiser og ved innvandring.
  • Ved å bli med i matvarer, emballasje, forsendelser eller annet gods som kommer fra utlandet eller fra steder som har kakerlakkproblemer. Dette kan gjelde både importerte og norske produkter, som frukt, grønnsaker, krydder, mel, korn, nøtter, sjokolade, kaffe, te, brød, kjeks, kaker, ost, kjøtt, fisk, egg, hermetikk, vin, øl, brus, vann, blomster, planter, jord, møbler, klær, bøker, papir, elektronikk, leker, suvenirer, kunst, antikviteter og lignende.
  • Ved å vandre fra en infisert leilighet til en annen gjennom rør, ledninger, ventilasjon, sprekker, hull, søppel, kloakk, avløp, vegger, gulv, dører, vinduer, heiser, trapper, korridorer, kjellere, loft, garasjer, boder, terrasser, balkonger, verandaer og lignende.

Er tysk kakerlakk farlig

Tysk kakerlakk kan være et alvorlig problem for mennesker, fordi den kan overføre sykdommer, forårsake allergier, skade matvarer og eiendeler, og lage ubehagelig lukt. Den kan også være vanskelig å bli kvitt, fordi den er tilpasningsdyktig, motstandsdyktig og sky. Derfor er det viktig å forebygge og bekjempe kakerlakkangrep så tidlig som mulig. Noen tiltak som kan hjelpe er:

  • Å holde det rent og ryddig, og unngå å la mat, søppel eller andre ting ligge framme. Oppbevare mat i tette beholdere, og kaste søppel regelmessig. Vaske oppvasken, benkeplaten, komfyren, kjøleskapet, mikrobølgeovnen og andre kjøkkenredskaper ofte. Tørke opp søl, og ikke la vann stå i vasken, badekaret, dusjen, toalettet eller andre steder. Støvsuge og vaske gulv, tepper, møbler, gardiner, sengetøy, klær og andre tekstiler jevnlig.
  • Å tette sprekker, hull, åpninger og andre innganger som kakerlakker kan bruke for å komme inn eller gjemme seg. Bruke silikon, fugemasse, tetningslister, skum, gips, sement, tre, metall, plast, tape, lim, papir, stoff eller andre materialer. Kontrollere rør, ledninger, ventilasjon, avløp, drenering og andre installasjoner for lekkasjer, skader eller mangler. Reparere eller bytte ut det som er defekt eller utslitt.
  • Hvis man har et kakerlakkproblem, kan det være lurt å kontakte en skadedyrbekjemper som har erfaring og utstyr til å håndtere det. Det er ingen godkjente midler tilgjengelig for bekjempelse av kakerlakker i Norge. Midler er kun godkjent t for profesjonelt bruk.

Leave a Comment