Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4313

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4318

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4318
Sølvfisk - Bekæmpelse af sølvfisk i køkken og badeværelse


Sølvfisk i køkken eller badeværelse

Sølvfisk (Lepisma saccharina) er vingeløse insekter med en længde på 12-25 mm. Navnet skyldes nok insekternes sølvblanke skælbeklædning, deres form og hurtige bevægelser, som får dem til at ligne små sølvglinsende fisk. Sølvfisk har eksisteret i mere end 300 millioner år, så de er en slags levn fra urtiden.

Sølvfisk - Bekæmpelse af sølvfisk

Sølvfisk i køkken eller badeværelse

I Sydeuropa og Asien lever sølvfisk under sten, i huler og lignende steder, men i Danmark bor de faktisk kun indendørs. Du ser som oftest sølvfisk i køkkenet eller badeværelset, for de foretrækker lune, fugtige omgivelser. Sølvfisk foretrækker mørke, og de kommer for det meste kun frem om natten for at søge føde. Du vil sikkert kun se dem, når de piler i skjul, hvis du pludselig tænder lyset. Sølvfisk kan ikke kravle op ad lodrette flader, så du kan også se dem fanget i håndvaske, badekar og lignende steder. De er stort set altædende og kan fint leve af døde insekter, skimmel- og mugsvampe samt tapetklister og papir.

Bekæmpelse af sølvfisk

Sølvfisk kan overleve helt op til et år uden føde. Sølvfisk er blandt de mindst skadelige skadedyr, da de ikke ødelægger særligt meget og er helt uskadelige for mennesker. De kan dog forrette stor skade på bøger, frimærker og fotos. Det er ikke nemt at bekæmpe sølvfisk, og de kan sandsynligvis ikke helt undgås i boligen. Først og fremmest skal der luftes ud for at sænke luftfugtigheden i hjemmet.

Kom af med sølvfisk ved at bruge gift mod sølvfisk. Det kan enten være de almindelige typer insektspray, som kan købes i byggemarkeder og supermarkeder, eller det kan være en særlig lokkedåse til sølvfisk i stil med lokkedåser til myrer. Man kan også bruge insektpudder, som kan blæses ind i sprækker og revner, hvor sølvfiskene holder til. På de steder, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at bruge pudder, kan man anvende insektlak eller flydende universalinsektmiddel med pyrethrin. Det smøres på gulvet, hvor sølvfiskene færdes, når de søger føde.


Posted in: Sølvfisk

Om forfatteren:

Forsøger at komme med gode råd til bekæmpelse af skadedyr. Motivationen til at hjælpe andre, kom da jeg flyttede ind i en lejlighed, hvor der kravlede ca. 1 cm store sølvfiskpå køkkenbordet.... Skriv endelig din egen erfaring med bekæmpelse af skadedyr under hvert indlæg. Sammen kan vi nemmere bekæmpe skadedyr, hvilket er vores hensigt med at skabe en blog til bekæmpelse af skadedyr og udveksling af erfaringer.

7 Comments on "Sølvfisk i køkken eller badeværelse"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Rasha siger:

  Jeg brug for hjælp det er rigtige ulækker

 2. Eva hemmeth siger:

  Er der et navn på denne insektgift, og hvor købes den?

 3. Eva hemmeth siger:

  Det er insektlakken Mortalin jer er interesseret i

 4. Stinne siger:

  Jeg købte hus i 2008, som viste sig fuld af sølvfisk i baggang, køkken og bad.
  Jeg fik dem meget ekkektivt bekæmpet med insektmiddel 810 fra Trinol.
  Det er ufarligt for varmtblodsdyr og holder i flere uger på de flader hvor det er sprøjtet på.
  MEGET EFFEKTIVT middel.

 5. Hans Jensen siger:

  Jeg har undersøgt mht. insektlak. Kan huske i 80´erne, hvor vi brugte det udvendigt til myrer på soklen. Det holdt i flere år. Men jeg vil nu ikke turde bruge det indvendigt mod sølvfisk . De stinker helt vild af maling eller terpentin. Men som jeg forstår det, så er det heller ikke på markdet længere.

 6. Anina Weber siger:

  Hej. I artiklen oplyses om, at “sølvfisk kan ikke kravle op ad lodrette flader”, men det må de kunne, siden jeg finder sølvfisk både oppe i overskabe, samt i pander og gryder i underskabe. Jeg finder sølvfisk i mit køkken så højt oppe, som øverst på overskabe, omtrent 200 cm over gulvet. De er virkelig en plage, og derfor er jeg nødt til at opbevare alt i tætlukkede glasbeholdere.

  • Ann Christensen siger:

   Hej Anine
   Jeg har det fuldstændig som dig. De er også i mine køkkenskabe og i mine tørvarer hvis ikke poser er lukket tæt til. Synes også de er mega ulækre. Så helt enig i at de godt kan kravle lodret. Ved stadig ikke helt hvad jeg skal gøre. Prøver at holde rent og tørt. I mine underskabe med skåle og gryder er de også.

Skriv kommentar