Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4313

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4318

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /var/www/skadedyr.org/public_html/wp-includes/functions.php on line 4318
Mus - Fjernelse og bekæmpelse af mus i huset og lejligheden


Mus i huset, sommerhuset eller lejligheden

Der er mere end 200 slags mus, men i hjemmet finder man hovedsageligt halsbåndmus og husmus.

Halsbåndmusen (Apodemus sylvaticus/flavicollis) er med sine 10-12 cm den største. Den er hvid på undersiden og mørkebrun på oversiden. Halsbåndmusen har sit navn efter et brunt bånd, der løber lige foran forbenene på den, og den er forholdsvis sjælden i Vestjylland og på en række større og mindre øer.

Halsbåndmus skadedyr i huset

Husmusen (Mus musculus) findes i to varianter. Den ene er mørkegrå, den anden er mere lys med mørkegråt på hoved og ryg. Husmusen er ca. 8-9 cm lang og almindelig overalt i Danmark. Begge slags mus er dygtige til at klatre, så de kan sagtens trænge ind i etagebyggeri.

Husmusen i huset

De spiser kun 3-6 gram føde i døgnet, men ødelægger langt mere. Mus gnaver i alt, så de kan forårsage stor skade på dit hjem. Elektriske installationer kan blive ødelagt med kortslutning og ildebrand til følge, og musenes ekskrementer og urin indebærer en smitterisiko. For at undgå mus og rotter i huset, sommerhuset eller lejligheden skal du først og fremmest sikre dit hjem ved at afskære dem muligheden for at komme ind gennem kældre, rør, ventilationshuller eller huller i taget. På samme måde kan husmår bekæmpes.

Rotter og mus vil søge føde, hvis de først er kommet indendørs, så det er vigtigt at pakke mad ned i tætsluttende bokse osv. Bekæmpelse af mus kan sagtens være en gør det selv-aktivitet. Fælder er den mest oplagte metode. De fleste kender musefælder, som ved hjælp af små stykker mad lokker musen ind i fælden. Maden er placeret på en udløser, som får fælden til at smække, når musen spiser af den. Det er ikke en god ide at bruge gift indendørs, da musen vil spise giften og trække sig tilbage til sit gemmested, hvor den langsomt vil gå i forrådnelse med en generende stank til følge. Musegift kan med fordel anvendes udendørs, hvis man husker at sørge for, at andre dyr eller børn ikke kan komme til den.


Posted in: Mus

Om forfatteren:

Forsøger at komme med gode råd til bekæmpelse af skadedyr. Motivationen til at hjælpe andre, kom da jeg flyttede ind i en lejlighed, hvor der kravlede ca. 1 cm store sølvfiskpå køkkenbordet.... Skriv endelig din egen erfaring med bekæmpelse af skadedyr under hvert indlæg. Sammen kan vi nemmere bekæmpe skadedyr, hvilket er vores hensigt med at skabe en blog til bekæmpelse af skadedyr og udveksling af erfaringer.

3 Comments on "Mus i huset, sommerhuset eller lejligheden"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. K. Petersen siger:

  Hej, vi har været plaget af mus sidste efterår/vinter i vores lejlighed. De puslede i væggene, og endte med at komme ind i vores køkkenskab – der hvor skraldespanden var. Vi fangede 4 stks. med fælder, og så var problemet løst. Vi har haft udlejer ude for at finde det sted hvor de kommer ind, men vi kan ikke finde det, så vi kan altså ikke lukke af ude fra. Vi har fjernet alt fra skabet ved skraldespanden så evt. lugte ikke frister dem til at komme ind igen, og vi tænker på at lukke hullet i skabet – men vi frygter så bare at “invitere” musene til at lede andre steder i lejligheden ved at “nægte” dem adgang til køkkenskabet. Bør vi bare lade hullet til det ene skab være åbent, eller skal vi lukke det helt? Andre råd når vi nu ikke kan lukke af udefra? MVH Kristina

 2. Jonas siger:

  Hej. Bor i en lejlighed i Aarhus midtby i stuen. Vi har enten en mus eller rotte under gulvet. Om aftenen/natten hører vi meget høje gnave/kradselyde i gulvet. Desuden har den været i en muslipose vi havde på køkkenbordet hvor der var gnavet et rundt hul i. Mit spørgsmål er, er det en mus eller rotte. Den har været her i en uge og vi har ikke fundet nogle ekskrementer. Det lugter i køkkenet, ikke meget men lidt. I køkkenet er der et brunt spor. Jeg har sat fælder op, her er maden blevet spist 3 gange uden fælden er klappet.
  Mine spørgsmål er : er det en mus eller en rotte?
  Skal vi være bange for at sove her? Altså kan den finde på evt at angribe os mens vi sover ( ved det lyder lidt paranoidt)
  Hvor hurtigt kan den gnave sig igennem gulvet evt ?
  Hvordan kommer vi bedst problemet til livs og er der en måde man kan få den til at tie stille om natten?

  Håber en kan hjælpe mig

  Mvh Jonas

 3. Casper siger:

  Hej Jonas,
  1) Det kan være svært at vurdere om der er tale om en mus eller rotte, idet den letteste måde at vurdere det på er at se på størrelsen af ekskrementer – er der tale om +1 cm er der nok tale om en rotte, hvorimod mindre ekskrementer tilhører musen. Men eftersom I ikke har fundet ekskrementer endnu er det svært at vurdere. I skal være obs på, at hvis I finder ud af, at det er en rotte har I pligt til at melde det til kommunen.
  2) Nej I skal ikke være bange for at den angriber. Mus og rotter er meget sky og vil ikke angribe jer i sengen.
  3) Den bedste måde at fange dem på, er at stille fælden hvor I med sikkerhed ved den har været. Derfor vil jeg anbefale at I køber en ordentlig musefælde (IKke den billige træklapfælde i Silvan). Jeg har selv haft god success med følgende fælde: https://skadedyrshop.dk/no-see-no-touch.html – kan også købes i Silvan. Det er vigtigt at I sætter mange fælder op i få dage, end få fælder i mange dage. Stil jeres müsli op langs væggen og sæt fælderne op langs væggen på begge sider af Müslien. Derudover er det vigtigt at I bruger den korrekte madding i fælden. Jeg har haft success med fulgefodder (Det sorte kernefodder der kan købes i diverse byggemarkeder). Alternativt spegepølse eller anden kraftig lugtende mad, som e.g. peanutbutter eller rosiner.
  4) Mus/rotter er generelt aktive om natten, så den bedste måde at få den til at tie stille på er ved at slå den ihjel 🙂

  Held og lykke.

  Hilsen

  Casper

Skriv kommentar